ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR
Odada yanıcı gazların olması halinde şömineyi kesinlikle yakmayınız. Yakma sırasında şömineden duman çıkabilir, bu olay şöminenin bulunduğu odada havalandırma sisteminin yarattığı bir vakumdan kaynaklanabilir ve genellikle mekanik havalandırmalı mahallerde bu durumla karşılaşılmaktadır (mutfak aspiratörü vb.) Kapalı tip ateş bölmeli veya yanma bölmeli bir şöminenin çalışması için, mevzuat gereği ihtiyaç duyulan ortam havzası yemleme miktarı dışında ilave bir hava miktarına ihtiyaç vardır. Şöminenin bulunduğu odada yanma için gerekli hava miktarının yeterli düzeyde tespit edilmiş olduğunu kontrol etmek uygun olacaktır. Binanın mimari yapısı odaya hava girişinin yanma ve havalandırma ihtiyaçlarına göre yetersiz kalmasına neden oluyorsa, minimum 18 dm2 kesitli sürekli havalandırma pencereleri açmak suretiyle dış hava takviyesi yapılmalıdır.
-Yeterli havalandırma yoksa odalar koku, yoğuşma, nemlenme ve küflenmenim oluştuğu sağlıksız bir ortama dönüşürler.
-Tarafımızca verilmemiş ve tavsiye edilmemiş herhangi bir ilave aksesuar veya cihazın takılması şöminede çalışma arızalarına yol açabilir.
Ne Cins Odun Seçilmelidir?
-Yaş odunun yakılması daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız.
-Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar.
Esas önemli olan bir odun parçasının yanarken üretebildiği ısı miktarıdır. Özgül ağırlığı büyük olan 1 m3 miktarında bir odun cinsinin, özgül ağırlığı daha düşük 1 m3 miktarında bir odun cinsine göre(örn: kavağa göre kayın) kalorifik potansiyeli kesinlikle daha yüksektir. Aşağıdaki tabloda bir çok ağaç cinsinin hacim ve ağırlıkları arasındaki oranı görebilirsiniz.
Ağaç Türü Oranları
Gürgen 400-500 kg/m3
Meşe 380-480 kg/m3
Huş Kayını 350-450 kg/m3
Kara Çam 300-400 kg/m3
Çam 300-400 kg/m3
Kavak 250-350 kg/m3
Köknar 250-350 kg/m3
Akasya 250-350 kg/m3
Bakım Talimatı
-Gereken her seferde külleri temizleyiniz. Küllüğü boşaltınız. Küller süs görünümü vermek düşüncesi ile ızgaraya temas edene kadar biriktirilmemelidir. Küller biriktiğinde ızgara soğuyamayacağı için kısa sürede tahrip olma tehlikesi vardır. Diğer taraftan bu küller yanma havası sirkülasyonunu bozacaktır. Şömineden çıkartılan külleri sızdırmaz kapaklı metal bir kaba koyunuz. Ateş sönene ve tamamen soğuyuncaya kadar kabı yanabilir malzemelerin uzağında yanmaz bir zemin üzerinde tutunuz.
Cam Temizliği
-Temizlik şömine sıcakken yapılmalıdır. Piyasada birikmiş kirlerin kolayca temizlemesini sağlayan çok sayıda ürün vardır. Lütfen ürünler satın alırken dikkat edin ve kullanım talimatını dikkatlice okuyun. Aşındırıcı ürünleri kesinlikle kullanmayınız.
-Eğer cam değiştireceksiniz, cam tespit cıvatalarını gevşetiniz. İzolasyon ve sarsıntı tamponlarını çıkartınız. Yeni takılacak cam yüksek sıcaklığa dayanıklı (750°C), ‘vitroseramik’ veya ‘görüş tipi’ özel bir cam olmalıdır
-Çıkma malzeme veya cam kullanmayınız.
-Kapağı hızla çarparak değil fakat tutamak yardımıyla kapatmaya dikkat ediniz. Aynı şekilde yukarı kaldırarak açılan kapakları da tama açılana kadar tutunuz.
-Ateşi camın çok yakınında yakmayınız.
Şömineyi camı kırık olarak kullanmayınız.
Parlayıcı bir sıvı, yağ veya uygun olmayan herhangi başka bir yakıt kullanmayınız.
Baca Katranının Temizlemesi
Odun yavaş yavaş yanarken ortaya çıkan katran ve organik gazlar odundan çıkan su buharıyla reaksiyona girerek daha soğuk olan baca iç çeperlerinde katran birikimine yol açarlar. Bu katran birikintileri tutuşursa şiddetli bir yargın çıkabilir.
Belli bir kullanım süresi içinde şöminenizi tanıyıp baca katranı temizleme için gerekli aralıkları belirleyene kadar her gün katran birikimini kontrol ediniz. Yanma ne kadar şiddetliyse katran oluşumunun o kadar az olacağını unutmayınız, her 6 ayda bir temizlik yeterli olacaktır. Katran birikiminin kontrolü için baca her 2 ayda bir gözden geçirilmelidir.
Güvenlik
Parlayıcı ve yanıcı maddelerden yapılmış eşyalar şöminenin önünden en az 1,5 metre uzakta olmalıdır.
Çocuklar şöminenin çok sıcak ve dokunulmaması gereken bir yer olduğu konusunda uyarılmalıdır.
Eğer bir şömine yangını çıkarsa derhal hava yanması girişlerini kapatınız( odun doldurma kapağı, küllük çekmecesi, küllük üzerindeki ilk yanma havası emme tertibatı butonu). Ardından hemen itfaiyeye haber veriniz.